Print deze pagina
Christelijk geloof

In de kop van deze site heb je ons motto al kunnen lezen: Amsterdam(mers) verbinden met Jezus Christus. Je vraagt je wellicht af: hoezo Amsterdam(mers) verbinden met Jezus Christus? Zijn Amsterdammers daarbij gebaat? Wordt Amsterdam een betere plek om te leven als Jezus Christus meer centraal komt te staan?

Onze gemeente bestaat uit mensen die inderdaad ervaren dat het geloof in God een enorm positieve invloed op hun leven heeft. We ervaren God als een werkelijkheid, sterker nog, als een persoon, die op een persoonlijke manier met mensen omgaat. Hij heeft het beste voor met ons, is gericht op verzoening, houdt ook soms een spiegel voor en vraagt om een levenstijl die past bij een relatie met Hem. En dat is goed voor een mens.

Mythische figuur?

Maar waarom ervaren zo veel mensen dan niks van God, waarom hebben veel mensen een heel andere kijk op God, waarom ervaren veel mensen God als een mythische figuur of geloven sommigen helemaal niet in God? Het bestaan van God is niet tastbaar of zichtbaar. Je kunt niet bewijzen dat Hij bestaat. Ook kun je niet hard maken welke eigenschappen Hij heeft. De enige manier om Hem te leren kennen is door vooraf aan te nemen dat Hij bestaat en aan te nemen dat er een betrouwbare bron is waar je informatie over Hem vandaan kunt halen. Daar is geloof voor nodig.

geloof3 (26K)

'Meer tussen hemel en aarde'

Geloof is je vertrouwen stellen op iets dat je niet kunt zien. Het is aannemen dat er nog een andere werkelijkheid is naast de zichtbare werkelijkheid. En dat gaat veel verder dan vermoeden dat er "meer is tussen hemel en aarde". Gaan geloven in een persoonlijke God verandert je wereldbeeld dramatisch. Voor veel mensen is geloof alleen een te wankele basis om het bestaan van een persoonlijke God voor waar aan te nemen. Maar door niets met het geloof te doen of door niet in God te geloven maak je ook een keus. Je vertrouwt erop dat God niet bestaat of dat je Hem niet kunt leren kennen, of dat het Hem niet zoveel uitmaakt hoe je over Hem denkt. Maar je sluit de mogelijkheid uit dat God een echt persoon is die op een persoonlijke manier met mensen omgaat, en die graag wilt dat je Hem leert kennen en erkennen zoals Hij is. Een gemiste kans!

Bedenk dat je door wel of niet te geloven of door op een bepaalde manier in Hem te geloven, niets kunt veranderen aan het bestaan van God of aan welke eigenschappen Hij heeft. God is een realiteit, of Hij is het niet. Zoals je begrijpt gaan christenen uit van de eerste optie. Ik wil je graag uitdagen om je voor Hem open te stellen, om Hem de kans te geven te zijn wie Hij is en om zich aan je bekend te maken. Dat je Hem niet kunt zien betekent niet dat Hij verborgen blijft, dat je Hem niet kunt leren kennen. God heeft een boek over zichzelf geschreven of laten schrijven, waarin Hij laat zien wie Hij is en welke eigenschappen Hij heeft.

Maar wat betekent geloven dan in de context van de Oosterparkkerk?
Lees hier meer over de visie en de missie.

Werk deze pagina bij